Wednesday, February 7, 2018

Orientant la filosofia europea amb Byung-Chul Han



Byung-Chul Han (Corea del Sud, 1959), supernova de la filosofía europea

Ens visita Barcelona aquesta setmana. Byung-chul  invita a rebelar-se contra el capitalisme digital que en convertix en dades, a la conferencia al CCCB.
Aqust pensador va traslladar.-se a alemania als 27 anys amb uns estudis en metalurgia. Allà va interessar-se per la filosofia i ha conectat amb l'arrel europea amb un peu en el món oriental. Pensador d'èxit des del 2010 ens porta un pessic de saviesa.

Ja ens va visitar el 2015, on va fer estrena del documental «La societat del cansament. Byung-Chul Han a Seül / Berlín» (61’, 2015), d’Isabella Gresser. (Trailer)
Necessitem noves paraules per descriure el món? Encara ens serveixen els conceptes tradicionals de la política per entendre les condicions en què vivim i actuem? Són útils per explicar la multiplicitat de forces, problemes i somnis que conformen la vida col•lectiva?
Tenim 10 apunts de A Lladó:  Resumen,  en la taula redonda Individu i comunitat, en el CCCB, el 9 febrero de 2015

Aprofitem la ressenya de  G. Olesa Sancho per presentar-lo:
A El aroma del tiempo, Byung-Chul Han ens brinda un assaig filosòfic on dedica part de la seva prosa a reflexionar sobre la crisi temporal que ens afecta. Els temes tractats per Han a les seves obres solen ser de màxima actualitat (la relació entre noves tecnologies i societat; la identitat moderna; les tècniques capitalistes i neoliberals del poder, i la biopolítica), i sempre són exposats des d’una vessant filosò- fica i crítica. Al llibre que presentem, escrit l’any 2009 i traduït per l’editorial Herder el 2015, hi inclou una proposta positiva: es pot revertir l’estat actual de la societat. Així,  el temps esdevé un insubstituïble i assenyat mapa de referències, que ens marca l’espai, el temps i el sentit dels nostres passos. El aroma del tiempo condueix cap a una reflexió profunda sobre la importància de la temporalitat en cada època i sobre com ens afecta aquesta dialèctica entre vita activa i vita contemplativa.

La recepció peridodistica ha estat desigual. Destaquem l'entrevista del dia 6/02 a Elperiodico:       El poder seductor
El diagnóstico de Han no es de difícil acceso: el poder en la era digital no es represor, es seductor. Nos invita a opinar, a participar, a exhibir. Pero apretar con el dedito al "me gusta", tan ufanos, es en realidad "una ilusión de libertad". Según el pensador afincado en Berlín, hemos interiorizado la represión del sistema. Cada cual se convierte en "emprendedor de sí mismo" e intenta "optimizarse". Y si no logra un éxito decente, se culpa a sí mismo y se avergüenza.

la del 7/02 a LaVanguardia: Narcisistas y autoexplotados


CODA: article TheGuardian (2015)

No comments:

Post a Comment