Sunday, January 7, 2018

caleidoscòpica Corea -amb llums de cinema i La Donzella de P Chan-wook


Una introducció caleidoscòpica cap a Corea (un altre lloc... sí, un altre temps?).

Us proposo una breu estada cap a un aterratge suau al racó que ens porta aquest blog.

Potser els punts de contacte es van posar ara fa uns cent anys. Comencem per veure com està el nostre panorama. Per avançar una mica aquest punt comú, seria la implantació del paper de l’educació moderna a Europa, que a Corea es fa en la dècada 1910-20 via Japó, si fa no fa quan arriba a Espanya via França.

A més, cal anar cap endarrerea en el temps ... i geogràficament a l'altra banda del planeta: l’Àsia Oriental. Tant lluny aleshores i tan a prop ara mateix. Ara sembla fàcil i fins i tot vam llegir a la premsa que l'aeroport del El Prat oferia una ruta BCN a Seoul l'abril 2017. Els preus actuals poden rondar els 600 euros, amb antel.lació.

Tenim a una hora de cotxe el prestigiós festival de cinema de Sitges que a principis d'Octubre del 2017 ha celebrat la 50a edició. Assegurats terror, acció i thrillers ben fornetjats!

 
아가씨 (Agassi -- literal  "Lady")
Parlem de cinema, una mica... perquè avui mateix tinc film al cineclub de Manresa, La Donzella (2016). dirigida pel director sudcoreà Park Chan-wook. Inspirada en la novel.la False Identity de l'escriptora gal.lesa Sarah Waters, on el director canvia la ambientación del Regne Unit a l'ocupació Japonesa el 1930. Molt ben valorada pel públic (4.3 /5).

la-doncella.jpg

'Las Doncella' de Park Chan-wook. La Aventura Audiovisual.

Su mezcla de estilos y elegancia visual la convierten en una de las películas más singulares que ha pasado por nuestras pantallas este año La doncella narra la historia de una criada coreana contratada por una rica mujer japonesa que vive recluida en una mansión oscura y llena de secretos. Entre las paredes de ese extraño lugar se esconden historias  (F. Miró -desembre 2016 a eldiario.es)

I podeu llegir l'entrada a wikipedia en castellà (millor que la francesa i la portuguesa; no he vist la catalana ni la italiana).  El seu budget eren uns 9m euros, i va guanyar uns 34m euros. Fora de Corea, va tenir molt bona recepció a França i al Regne Unit. 
Potser sabeu que el coreà és una llengua alfabetica!?  Si teniu una mica de curiositat, podem aprendre tres sil.labes avui: 

          아가씨 té tres parts: i 아 (A)  ga 가씨  ssi  
 per tant dos vocals seràn:  = /a/ repetida al final de les 2 primeres síl.labes i
                                          0= /i/ el darrer simbol. 
 per tant dos consonants seràn:  /g/ i la ㅆ /s/

REMINISCÈNCIA. Recordo que la 49a edició de Sitges amb quatre films procedents del Japó, Corea i la Xina. De fet, Corea funciona bé allà. Aviat faran una panomàrica de la contribució coreana al festival, al temps. Pilar Gomez, blogera moderna ens deia:
"Uno de los grandes éxitos, ”Train to Busan” de Yeong Sang-ho, la cual se proyectó 3 veces en el festival y una vez más en la maratón del domingo 16. Película que ha arrasado en todo el festival, dejando las sesiones totalmente agotadas".



No comments:

Post a Comment